W czasach, kiedy zaczynamy mieć świadomość jak ważne jest co i jak jemy, coraz większą popularność zdobywa zawód, niegdyś kojarzony raczej ze zbiorowym żywieniem – dietetyk.

Czym zajmuje się dietetyk?

Zgodnie z definicją, dietetyk to specjalista zajmujący się badaniem żywności – jej składu i pochodzenia, oraz wpływu na nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dietetyk ustala jadłospis odpowiedni do wieku i trybu życia a także dla osób o specjalnych potrzebach żywieniowych – na przykład sportowców, czy kobiet w ciąży.

Najczęściej jednak kojarzymy dietetyka z ustalaniem jadłospisu dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. W tej właśnie dziedzinie specjalizuje się wielu dietetyków – nic dziwnego, skoro na tego typu działalność jest tak duży popyt.

Niestety obok wykwalifikowanych specjalistów pojawiają się również pseudo dietetycy ustalający jadłospisy na podstawie widzimisię popartego efektami przeszukiwania internetu.

Jak odróżnić prawdziwego specjalistę od dietetyka bez kwalifikacji?

Żaden szanujący się specjalista nie zaleci diety, która w swoim składzie nie będzie miała zróżnicowanej podaży składników pokarmowych z różnych grup. Diety takie jak wysokotłuszczowa dieta Kwaśniewskiego, czy rygorystyczna, wysokobiałkowa dieta Dukana, przy dłuższym stosowaniu mają niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego nie zalecają ich dietetycy z prawdziwego zdarzenia – specjaliści medyczni o wysokich kwalifikacjach.

Wynalazki i eksperymenty dietetyczne połączone z obietnicami schudnięcia, bądź zbudowania masy mięśniowej w ekspresowym tempie to znaki wskazujące na fakt, że mamy do czynienia z szarlatanem, który ma na uwadze nie zdrowie osób którym dobiera jadłospis, a przede wszystkim własny zysk.

Jak zostać dietetykiem?

Do wykonywania zawodu dietetyka w pełni uprawnia stopień zawodowy licencjata uzyskany na wyższej uczelni medycznej, na kierunku „dietetyka”. Tylko w ten sposób, nie przez kurs, czy internetowe szkolenie, można zdobyć odpowiednią do wykonywania zawodu dietetyka wiedzę.