× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Dlaczego warto jeść ryby, jak wpływają na naszą urodę, samopoczucie?

ryby

Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa zdrowego stylu życia. Jednym z jej elementów są ryby, o których jedzenie stale zabiegają dietetycy. Nie wszystkich jednak przekonują ich prozdrowotne właściwości, dlatego tym bardziej warto wiedzieć, dlaczego warto jeść ryby i jak wpływają na naszą urodę.

Dlaczego warto jeść ryby?

Ryby dobrej jakości są świetnym źródłem kwasów omega-3, czyli najważniejszych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny być podstawą naszej diety. Wpływają one na:

  • prawidłową pracę układu krążenia,
  • odporność,
  • obniżanie poziomu złego cholesterolu,
  • obniżenie nadciśnienia.

Dodatkowo, ryby (świeże, mrożone lub wędzone) w ogłoszeniach na Sprzedajemy.pl, posiadają w sobie wiele witamin, rozpuszczalnych w tłuszczach, ze wskazaniem na witaminy A, D i E.

Witamina A

Jedzenie ryb realnie wpływa na nasze samopoczucie, właśnie dzięki obecności w nich witaminy A, która poprawia zdolność widzenia, wykazuje właściwości przeciwutleniające oraz zdecydowanie poprawia kondycję skóry.

Witamina D

Witamina D to przede wszystkim mocne  i zdrowe zęby, prawidłowa odporność organizmu i odpowiednio wyregulowana gospodarka wapniowo-fosforanowa. Co ważne, to właśnie braki witaminy D są najczęstszymi z niedoborów w naszych organizmach.

Witamina E

Witamina E wpływa przede wszystkim na stan naczyń krwionośnych, a także na wygląd i kondycję skóry. jest więc bardzo ważne, żeby utrzymywać jej stan na odpowiednim poziomie.

Jakie ryby warto jeść?

Nie wszystkie ryby mają takie same wartości odżywcze i warto wiedzieć, które wybierać, żeby korzystać z ich dobroci. Najlepiej wybierać gatunki słono i słodkowodne, takie jak:

  • szczupak,
  • okoń,
  • sandacz,
  • flądra,
  • halibut,
  • makrela,
  • karpiowate,
  • pstrąg tęczowy,
  • dorsz.

Unikać, z kolei, należy ryb, których hodowle wykorzystują antybiotyki i pestycydy, a ograniczać lepiej śledzie bałtyckie, które posiadają w sobie najwięcej ze wszystkich morskich gatunków polichlorowanych bifenyli.

Jak przyrządzić rybę?

Jest wiele sposobów na przyrządzenie smacznej i zdrowej ryby. Najlepszym wyborem będzie gotowanie jej na parze, dzięki któremu zachowują się niemal wszystkie cenne dla człowieka składniki odżywcze. Innymi opcjami jest jej upieczenie, grillowanie, albo usmażenie na patelni.

Tej ostatniej możliwości lepiej unikać z uwagi na dużą ilość tłuszczu, której trzeba użyć do smażenia. Nie dość, że sposób ten nie należy do najzdrowszych, to jeszcze może generować dodatkowe kalorie, których raczej wszyscy unikamy.

Postawić można również na ryby mrożone, które nie tracą swoich właściwości w procesie zamrażania. Dodatkowo pozytywnie wpisują się w trend niemarnowania  jedzenia i można je również wygodnie przechowywać.

Jak widać, warto postawić na rybę w swoim jadłospisie. Pozytywnie wpływa ona na nasze zdrowie, wygląd oraz samopoczucie. Warto jednak wybierać je rozważnie i stawiać na te ryby, które są dla nas najkorzystniejsze.