Na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej produktów przeznaczonych dla wegan. Dieta wegańska ma coraz szersze grono zwolenników. Czy jest to jedynie chwilowa moda czy faktyczna inwestycja w zdrowie? Odpowiadamy.
Dieta wegańska: modny trend czy inwestycja w zdrowie?
Weganizm to rodzaj żywienia, który polega na wykluczeniu z menu wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym także nabiału i jaj. Na talerze wegan trafiają tylko i wyłącznie dania na bazie produktów roślinnych. Wraz ze wzrostem popularności owej diety pojawia się coraz więcej kontrowersji na temat jej efektywności. Wiele osób twierdzi, iż jest to jedynie chwilowy wymysł i modny trend w odżywianiu. A jaka jest prawda? Czy dieta wegańska jest w stanie zaspokoić wszystkie niezbędne potrzeby naszego organizmu?
Wraz z poszukiwaniem odpowiedzi na to pytanie pojawia się kolejne: czy dieta wykluczająca źródła pełnowartościowego białka jest w stanie zapewnić nam witalność i dobre zdrowie? Odpowiednia porcja białka zwierzęcego posiada cały zestaw aminokwasów egzogennych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czy powinno nas to martwić? Jak się okazuje, zróżnicowana i bogata dieta wegańska jest w stanie uporać się z tym problem. Wystarczy zadbać o dostarczanie wystarczającej ilości białka z innych źródeł. Tymczasem wyniki Healthy Eating Index wskazują, że jakość diety roślinnej jest zdecydowanie wyższa, aniżeli żywienie w oparciu o produkty pochodzenia zwierzęcego. Wśród wegan odnotowuje się mniej przypadków choroby cukrzycowej typu 2, nadciśnienia, chorób serca czy nadwagi.
Jak zadbać o zbilansowaną dietę wegańską?
Istnieje pogląd, iż wegetarianie muszą się mocno nagimnastykować, aby zastąpić mięso innymi wartościowymi składnikami. Tymczasem weganie mają jeszcze trudniejsze zadanie. Co zatem zrobić, by nie przeoczyć obecności kluczowych wartości odżywczych w diecie? Idealnym sposobem na troskę o zbilansowane posiłki jest usługa cateringu dietetycznego. Wiele firm na terenie Krakowa oferuje wsparcie doświadczonych fachowców, którzy są w stanie ułożyć jadłospis dostosowany do Twoich preferencji i potrzeb. Jak znaleźć smaczny i wartościowy catering wegański? Łatwym sposobem jest wyszukiwanie sprawdzonych dostawców za pomocą porównywarki internetowej cateromarket.pl. Spróbuj już dziś, by przekonać się, jakie to proste!
Weganizm: najczęstsze powody przejścia na dietę
Jakie są najczęstsze przyczyny przejścia na weganizm? Poniżej przedstawiamy cztery powody, dla których niektórzy decydują się na roślinne odżywianie.
1. Etyka – jednym z kluczowych podstaw weganizmu jest humanitarne podejście do zwierząt i przeciwdziałanie ich cierpieniu. Zdaniem wegan człowiek nie ma prawa rozstrzygać o życiu innych istot, również zwierząt.
2. Zdrowie i samopoczucie – dieta roślinna zmniejsza ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych oraz likwiduje uczucie ciężkości i bycia “pełnym”. Weganie chwalą sobie wrażenie przyjemnej lekkości przy jednoczesnym poczuciu nasycenia.
3. Uroda – dieta bezmięsna zmusza do wprowadzenia do jadłospisu większej ilości warzyw i owoców, co z kolei ma dobroczynny wpływ na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Jedzenie roślinne sprzyja także zachowaniu zgrabnej i atrakcyjnej sylwetki.
4. Ekologia – przemysłowa i niehumanitarna hodowla zwierząt wpływa na emisję gazów cieplarnianych czy marnowanie zasobów naturalnych, takich jak woda. Przejście na dietę wegańską jest jednym z praktycznych działań służących ochronie ekosystemu oraz trosce o zrównoważony rozwój naszej planety.
Przepisy na diecie wegańskiej
Jedzenie na diecie wegańskiej wcale nie musi być nudne! Rezygnacja z mięsa zmusza do poszukiwania nowych smaków. Wiele osób jest zaskoczonych, jak ciekawe, apetyczne i pełne smaku mogą być potrawy wegańskie. Oto niektóre atrakcyjne przepisy:
- Kanapki z pastą z soczewicy, pomidorów suszonych i pestek dyni
- Krem z dyni z imbirem i mlekiem kokosowym
- Cukinia faszerowana z tofu i warzywami
- Makaron z brokułami, pomidorkami koktajlowymi i tahini
- Wegańskie burgery z kotletem z buraków i warzywami
- Pieczone bataty z hummusem i pesto kolendrowym
- Tortilla z grillowaną cukinią, awokado i hummusem