× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Spirulina – właściwości i zastosowanie

spirulina

Spirulina, sprzedawana najczęściej pod postacią ciekawego zielono- niebieskiego proszku to tak na prawdę zmielone algi wodne, a dokładniej sinice (dostępna na https://soul-farm.pl/). Naturalnie występują one w wodach Azji, Ameryki Południowej oraz Afryki, gdzie ich właściwości prozdrowotne znane są od lat. Obecnie wykorzystywana jest na wysoką skalę jako suplement diety dla osób dbających o sylwetkę, chcących zachować młody wygląd oraz potrzebujących zdrowego zastrzyku witamin i minerałów.

Właściwości

To co przyniosło spirulinie sławę i popularność jako suplementowi diety to jej niezwykle wartościowy skład. Jest ona bogatym źródłem pełnowartościowego białka, o wysokiej zawartości aminokwasów egzo- i enogennych, a także łatwo przyswajalnych dla organizmu witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz witamin C, E  i beta-karotenu. Nie brakuje w niej również minerałów: żelaza, manganu, cynku, miedzi, selenu, charakteryzujących się wysoką przyswajalnością dla organizmu. Ponadto spirulina ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwutleniające, immunostymulujące oraz obniżające poziom glukozy we krwi.

Zastosowanie

Spirulina znajduje swoje zastosowanie jako suplement diety dla ludzi z różnymi potrzebami.

Ze względu na wysoką zawartość białka o wartościowym składzie aminokwasowym oraz wysoki poziom żelaza jest polecana osobom na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej oraz może być również stosowana wspomagająco przy stanach niedoborowych żelaza, a nawet wspomagająco przy anemii. 

Ponadto spirulina, ze względu na właściwości regulujące poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz normalizujące zawartość glukozy we krwi po posiłku zalecana jest również osobom dbającym o sylwetkę. Wysoka zawartość błonnika w wodorostach powoduje zmniejszenie wchłaniania tłuszczów w jelitach oraz zwiększa uczucie sytości po posiłku, co jest wysoce pożądane przez osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy.

Spirulina zawiera również wysoki poziom antyoksydantów, dzięki którym ma właściwości zmiatania wolnych rodników które są jednym z istotnych czynników mających wpływ na rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego, neurodegeneracyjnych, a nawet nowotworów.

Jak stosować spirulinę?

Znamy już niesamowite właściwości tego wszechstronnego wodorostu. Jak jednak wprowadzić spirulinę do swojego codziennego życia? Na rynku dostępna jest cała masa różnych preparatów. Najczęściej możemy kupić ją w postaci zmielonego proszku, tabletek lub kapsułek. Postać sproszkowana oprócz prozdrowotnych właściwości z pewnością urozmaici nasze dania. Dodana do koktajlu czy jogurtu nada im nietuzinkowego zielono- niebieskiego koloru. Niezależnie od formy na jaką się zdecydujemy pamiętajmy, że najważniejsza jest ich jakość, więc zadbajmy, aby kupować nasze suplementy ze sprawdzonych źródeł.