Ciało Dieta Uroda Zdrowie

Kawa – do picia, dla zdrowia i urody

kawa

Kawa jest napojem znanym ludziom od wieków. Jeszcze w czasach przed naszą erą spożywano kawowe ziarna z dodatkami, jednak nie prowadzono regularnych upraw. Do Europy przywędrowała kilka stuleci temu i na początku swojej obecności, nie cieszyła się dobrą sławą. Obecnie natomiast, mimo wielu powszechnie panujących mitów, kawą raczą się na co dzień ludzie praktycznie w każdym wieku, a odmian tego aromatycznego napoju jest bez liku. Jednak kawa sama w sobie, poza głębokim, wyrazistym smakiem spełnia też szereg innych pożytecznych funkcji, które warto znać.

Zdrowotne właściwości kawy

Kawa jest doskonałym źródłem witaminy PP, która spełnia bardzo istotną funkcję: ułatwia redukcję poziomu złego cholesterolu i powstawaniu dobrego. Wspiera również pracę układu nerwowego i pomaga w leczeniu chorób psychicznych, między innymi wykazuje zbawienny wpływ na stany depresyjne.

Powszechnie wiadome jest, że kawa powoduje przebarwienia zębów. Jednak oprócz tego negatywnego waloru estetycznego, jakiś czas temu naukowcy z Brazylii zauważyli pozytywne, zdrowotne działanie kawy na nasze uzębienie. Dowiedziono, że odpowiednio przygotowana kawa niszczy bakterie powodujące rozwój próchnicy, zatem hamuje ten proces, ponadto pozytywnie wpływa na stan dziąseł. Napój taki nie powinien zawierać cukru, mleka ani śmietanki. Najlepiej, by kawa była z gatunku robusta i aby nie spożywać jej zbyt często.

Kanadyjscy naukowcy dowiedli zaś, że kawa spożywana w ilości dwóch filiżanek dziennie zapobiega chorobie Parkinsona, a u ludzi, którzy już na nią zachorowali zmniejsza skutki choroby i poprawia sprawność mięśni.

Inną dysfunkcją, na jaką wpływ ma kawa, jest marskość wątroby. Jednak to nie kofeina spełnia w tym przypadku kluczową rolę. Wśród naukowców pojawiają się spekulacje, że na zbawienne działanie kawy przy chorobach wątroby wpływ mają zawarte w napoju przeciwutleniacze, które likwidują wolne rodniki.

Dobrej jakości kawa chroni również organizm przed zachorowaniem na cukrzycę typu II. Pojawiają się kontrowersyjne teorie, że w tym przypadku im więcej kawy, tym mniejszy poziom zachorowalności. Trzeba jednak pamiętać, że nadmierne spożycie tego napoju nie jest wskazane.

Kawa na odchudzanie

Najlepsze właściwości odchudzające ma zielona kawa. Zawiera ona zdecydowanie większą ilość polifenoli, niż tradycyjna czarna. Niektórzy także zażywają tabletki z kawą bądź samą kofeiną. Mocne espresso z rana przed wszelakimi treningami zaś pobudzi do lepszej pracy system trawienny. Kawa również zapewnia na dłuższy czas poczucie sytości, więc nie odczuwamy potrzeby podjadania miedzy posiłkami.

Kawa w służbie urody

Wiele słyszy się o dobroczynnym działaniu peelingów z kawy. Ujędrniają one nasze ciało i wspierają w walce z niepotrzebnym cellulitem. Kawa w formie peelingu zapobiega wrastaniu włosków po depilacji, pobudza krążenie krwi, złuszcza zbędny naskórek i sprawia, że nasza skóra nabiera ładniejszego kolorytu.

Aby przygotować peeling kawowy, należy zaparzyć wystarczającą nam ilość mielonej kawy i odczekać kilkanaście minut. Następnie wystarczy zlać nadmiar wody – i baza do peelingu jest gotowa. Można teraz dodać do naszej kawy składniki o właściwościach ułatwiających redukcję cellulitu. W tym celu pomocny będzie imbir oraz cynamon. Przyprawy te mają właściwości rozgrzewające. Innym dobrym pomysłem będzie dodanie brązowego cukru. Pomoże on pozbyć się martwego naskórka. Wersja, w której dodajemy odrobinę oliwy z oliwek sprawi, że skóra otrzyma odpowiednią dawkę nawilżenia i zostanie wygładzona.

Poznaj nas!

Najnowsze komentarze