Dieta

Wiśnie w czekoladzie doskonały pomysł na elegancki upominek i nie tylko

wisnia

Wiśnie w czekoladzie to jeden z tych prezentów, które sprawdzą się na każdą okazję. Są smaczne, dobrze prezentują się jako dodatek do bukietu czerwonych róż czy eleganckiego wina. Sprawdzą się też w podczas romantycznego wieczoru, ale też jako przekąska w czasie długich zimowych wieczorów.

Dlaczego wiśnie w czekoladzie są tak smaczne?

Wiśnie w czekoladzie to jedna z ulubionych słodkich przekąsek Polaków. Wisienki zanurzone w słodkim syropie lub otoczone miękkim nadzieniem i polane chrupiącą czekoladą to prawdziwy rarytas nie tylko dla łasuchów. Trudno się im oprzeć. Są doskonałym pomysłem na upominek lub jako przekąska na wyjątkowe okazje. Umilą także poranek czy przerwę w pracy jako dodatek do kawy czy herbaty. Możesz przygotować je samodzielnie lub kupić gotowe w sklepie. Warto zwrócić uwagę na wiśnie w czekoladzie Vobro. Konsumenci słodyczy cenią sobie wyroby tej firmy za wyjątkowy smak cukierków i za ekskluzywny design opakowań. Wiśnie w czekoladzie tej firmy to elegancki upominek dla bliskiej osoby w przystępnej cenie. Smak czekoladek jest wyśmienity dzięki pracy w fabryce czekolady Vobro, która jest na najwyższym poziomie.

Domowe wiśnie w czekoladzie

Przygotowanie domowych wiśni w czekoladzie nie musi być skomplikowane. Wystarczy sprawdzony przepis i trochę wolnego czasu. Takie cukierki to pomysł na wyjątkowy prezent lub pyszna przekąska na zimowy wieczór. Słodka wisienka to uczta dla zmysłów a polewa czekoladowa to zastrzyk energii po długim i pracowitym dniu w pracy. Sprawdź jak przygotować domowe wiśnie w czekoladzie!

Wiśnie w czekoladzie

Składniki:

– ciasto czekoladowe – możesz kupić gotowe w cukierni, upiec z proszku lub przygotować inne z ulubionego przepisu,

– wisienki koktajlowe,

– gorzka czekolada – 500g,

– lukier: filiżanka cukru pudru, 3 łyżki gęstej śmietany, sok cytrynowy – do smaku.

Upiecz ciasto, następnie ostudź i pokrusz na drobne kawałki. Przygotuj lukier. Do naczynia wsyp cukier puder, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodaj jeszcze cukier puder, natomiast jeśli zbyt gęsty – dodaj odrobinę mleka. Skrop sokiem z cytryny do smaku. Włóż masę do lodówki, aby się schłodziła i lekko stężała. Po wyjęciu lukru mieszając powoli dodawaj go do okruszków ciasta do momentu uzyskania gęstej i plastycznej masy. Używając łyżki do lodów formuj kulki i umieszczaj w nich pojedyncze wisienki. Dłońmi kształtuj ciasto tak aby zamknąć wewnątrz wisienkę, na zewnątrz ma pozostać tylko ogonek. Gorzką czekoladę posiekaj na drobne kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Zanurzaj kulki w płynnej czekoladzie i układaj na folii aluminiowej. Cukierki włóż do lodówki aby polewa zastygła. Gotowe!

Wiśnie w czekoladzie z nadzieniem marcepanowym

Składniki:

– suszone wiśnie – ok. 200 g,

– rum – ½ szklanki,

– gorzka czekolada – 200 g,

– gotowa masa marcepanowa – 150 g,

– masło – 50 g,

– wykałaczki.

Wiśnie zalej rumem i odstaw na kilka godzin. Czekoladę  z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Masę marcepanową rozwałkuj na stolnicy i pokrój w paski, na których będziesz umieszczać odsączone z rumu wiśnie. Każdą wiśnię zawiń i uformuj dłońmi kulkę. Następnie nadziej na wykałaczkę i zanurzaj w czekoladzie. Przygotowane w ten sposób cukierki wstaw do lodówki na około 2 godziny aby czekolada stężała. Smacznego!

Bardzo prosty przepis na wiśnie w czekoladzie

Składniki:

– wiśnie bez pestek – 1 słoik,

– wódka – 1 szklanka,

– gorzka czekolada – 200 g.

Wiśnie odsącz z zalewy i zalej wódką. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie wyjmij wiśnie z alkoholowej zalewy i zanurzaj pojedynczo w czekoladzie. Możesz użyć w tym celu wykałaczek. Następnie wstaw wiśnie do lodówki aby czekolada stężała. Pyszne!

Poznaj nas!

Najnowsze komentarze