Akcesoria Dieta Do domu Do ogrodu

Grillowanie – ulubiony sport Polaków

grilling-2491123_1920

Poza piłka nożna i siatkówką Polacy mają jeszcze jeden ulubiony sport- grillowanie. Dla nas, Polaków to już filozofia i tradycja. Chociaż zwyczaj przyszedł do nas z zachodu szybko się zadomowił. Obecnie grillowanie to ulubiona aktywność każdego z nas podczas letniego sezonu. Grillować możemy codziennie od pierwszych wiosennych dni do ostatniego dnia jesieni. Najbardziej popularne dnia serwowane przy grillu to nie tylko kiełbasa, ale coraz częściej szukamy nowych smaków i nowych pomysłów. Poza jedzeniem liczy się też umiejętność odpowiedniego rozpalenia grilla i, co najważniejsze, odpowiedni sprzęt.

Jak grillować?

Do grillowania potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Większość z nas nie ma możliwości postawienia w ogrodzie grilla murowanego, dlatego często decydujemy się na grille węglowe lub trójnogi. Wybierając rodzaj grilla wystarczy kierować się rozmiarem ogrodu i ewentualnym miejscem na urządzenie. Trójnóg możemy postawić gdzie chcemy, pod warunkiem, że będzie to stabilne podłoże i nikomu nie będzie przeszkadzał. Trzeba pamiętać, że grillowanie polega na żarzeniu się, a nie żywym ogniu. Dym delikatnie podpieka jedzenie, a ogień wypala- dodatkowo uwalnia związki, które są toksyczne.

Jak rozpalić grilla?

Do rozpalenia grilla najlepiej nada się drewno, węgiel i rozpałka- najlepiej w kostkach. Zanim położymy jedzenie na ruszt trzeba odczekać, aż wszystko zacznie się wypalać. Najlepiej używać drewna z drzew owocowych. Nadają słodki aromat naszym daniom i nie wytwarzają szkodliwych substancji. Nigdy nie podsycamy ognia benzyną i nie używamy drewna iglastego. Żywica pod wpływem gorącej temperatury wytwarza związki chemiczne, które są groźne dla człowieka.

Polecane dania z grilla

Najpopularniejszym daniem jest zwykła kiełbasa wrzucona na ruszt. Polacy uwielbiają proste dania, a my podajemy inne możliwości. Na grillu można zrobić wszystko- ryby, dania wege, mięsa, a nawet gulasz i różne zupy. Trójnóg to jeden sprzęt posiadający wiele opcji, tzn. w kociołku węgierskim przygotujemy pyszne leczo lub gulasz, na zwykłym ruszcie możemy podpiec ryby, mozzarellę z pomidorami, kiełbaski oraz owoce. Jabłka nadziewane dżemem z dodatkiem innych owoców smakują doskonale i zachwycą nie tylko Ciebie, ale i Twoich gości.

Bezpieczne grillowanie

  1. Zawsze należy pilnować grilla i nie dopuszczać do niebezpiecznych sytuacji
  2. Osoba obsługująca grilla powinna być trzeźwa
  3. Pod ręką należy mieć zawsze wodę lub piach
  4. Zanim przystąpimy do czyszczenia grilla, musimy się upewnić, że nie jest gorący.

Najwyższej jakości produkty znaleźć na www.cookking.pl. Szeroki wybór grilli na trójnogu, kociołków węgierskich i akcesoriów stanowi podstawę udanego grillowania. Poza sprzętem warto mieć odpowiednie nożyce do nacinania mięsa. Dodatkowo produkty gotowe do spożycia nie powinny leżeć obok tych jeszcze surowych. Wszystkie produkty są odpowiednio przygotowane do wysokich temperatur. Odpowiedni sprzęt starczy na lata. Innym aspektem, który zapewnia długie użytkowanie jest odpowiednia konserwacja, dlatego obowiązkowe jest czyszczenie po każdym użyciu. Ruszt należy dokładnie umyć, a całego grilla przetrzeć szmatką nasączoną olejem.

Poznaj nas!

Najnowsze komentarze